Mi az az Europass mobilitási igazolvány?

Az Europass mobilitási igazolvány az európai országok valamelyikében folytatott tanulmányok, szakmai gyakorlatok, tanulmányutak, továbbképzések, speciális kurzusok, nyári egyetemek, önkéntes munka, stb. során megszerzett készségek és kompetenciák igazolására szolgáló, egységes formátumú dokumentum. Az Europass mobilitási igazolvány magyarországi kiadását a Tempus Közalapítvány koordinálja.

Miért hasznos?

Segíthet a munkahelykeresésnél, akár Magyarországon, akár Európában, mert az Unió tagállamai, a tagjelölt országok és az EFTA országok is ezt a dokumentumot használják külföldi gyakorlat/tanulmány igazolásaként. Egy, kettő vagy akár három nyelven (angol, német, francia) is kérhető a kiállítása a magyar mellett. Átláthatóvá és így összehasonlíthatóvá teszi a jelentkező által jelzett képességeket. Igazolja a mobilitási program során szerzett tudást, képességeket, kompetenciákat.

A dokumentum használata nem kötelező, önkéntes, nincs jogi következménye, és igénylése is teljesen ingyenes. Az igazolvány kiadása feltételekhez kötött, ezért csak a meghatározott minőségi követelményeket teljesített programok esetében kerül kiállításra. 

Mit tartalmaz?

Szakmai gyakorlat, szakmai tanulmányút, továbbképzés, nyári egyetem, speciális kurzus, önkéntesség esetében lehetőség nyílik az elvégzett feladatokat, az ellátott tevékenységeket és az ezeken keresztül elsajátított tudást, készségeket és kompetenciákat részletezni az igazolványban. Amennyiben felsőoktatási tanulmányi célú volt a kiutazás, akkor az elvégzett kurzusok és azok eredménye dokumentálható.

Hogyan lehet hozzájutni?

Mobilitási igazolvány kiállítható azok részére, akik szervezett keretek között vettek részt nemzetközi mobilitási programban. Az igazolvány önkéntesen és ingyenesen, a kiutazó életkorától (legyen diák vagy felnőtt) függetlenül igényelhető. A nemzetközi mobilitási programok különböző típusú tevékenységeihez az Europass mobilitási igazolvány eltérő altípusai állíthatók ki.

A szerkesztőfelület regisztráció nélkül elérhető, így bárki számára könnyedén hozzáférhető. Az igazolvány a magyar nyelv mellett kiállítható angolul, németül és franciául is. A mobilitási igazolványt érdemes a fogadó intézménnyel közös munkanyelven kitölteni.

A beírt személyes adatokat nem tárolja a rendszer, a felület mögött ugyanis nincs adatbázis. Az igazolványok generálásakor kizárólag statisztikai adatokat ment a felület (az igazolvány nyelve, tulajdonosának életkora, a célország, az igénybe vett mobilitási program, illetve a mobilitás hossza), amelyek alapján az igazolvány tulajdonosa nem beazonosítható. A kitöltéshez használt saját böngésző viszont – beállítástól függően – megjegyezheti az adatokat, így ugyanazon az eszközön, ugyanabban a böngészőben megnyitva a felületet gyorsan elkészíthető egy újabb igazolvány.

Az elkészített mobilitási igazolvány egy kattintással letölthetővé válik, sőt, a PDF-XML formátumnak köszönhetően a későbbiek során bármikor visszatölthető a felületre, így utólag is lehet szerkeszteni, kiegészíteni. Fontos ugyanakkor, hogy az igazolvány csak kinyomtatva, a küldő intézmény, a referenciát adó személy/mentor illetve a tulajdonos részéről aláírva és az intézmények esetén pecsételve érvényes!

További előnye a felületnek, hogy lehetőség van úgynevezett mobilitási igazolvány sablon elkészítésre is. Ez elsősorban akkor hasznos, ha több résztvevő utazik egy mobilitás keretei között, vagyis az igazolvány egyes részei (küldő és fogadó intézmény adatai, a mobilitási tevékenység leírása) azonosak. A sablon készítésekor a projektkoordinátor a mobilitásra vonatkozó általános adatokat felvezetése után a sablont tovább küldheti a partner vagy a kiutazók számára, akik az igazolványt visszatölthetik a szerkesztőfelületre és folytathatják a kitöltését (személyes adatokkal, a készségekre, kompetenciákra vonatkozó részekkel). Fontos, hogy a felület kizárólag abban az esetben generál igazolványszámot, ha a személyes adatok részt kitöltik! Az igazolványszámmal nem rendelkező dokumentum nem tekinthető mobilitási igazolványnak. Fontos továbbá, hogy csak a felületen keresztül történő kitöltés elfogadható, a Word sablonból vagy kézzel kitöltött dokumentumok nem érvényesek.

A felületen található útmutató részletesen bemutatja a kitöltés lépéseit, valamint hasznos tanácsokkal látja el a kitöltőket az egyes mezőkre vonatkozóan is.

Adatkezelési nyilatkozatunk ide kattintva érhető el.


tovább az europass mobilitási igazolvány szerkesztőfelületre!