Gyakori kérdések

 • Mi az az Europass?

  Az Europass az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre abból a célból, hogy Európa-szerte támogassa az álláskeresőket és tanulni vágyókat a számukra megfelelő tanulmányi és álláslehetőségek elérésében. További célja, hogy megkönnyítse a pályázást, mind a munka, mind az oktatás/képzés területén, valamint hogy elősegítse a külföldön szerzett végzettségek elismertetését. 

  Az Europass egyedülálló szolgáltatásokat nyújt annak érdekében, hogy ezeket a célokat megvalósíthassa. Az Europass portálon a legtöbb funkció együttesen elérhető és kezelhető. Ugyanitt minden felhasználónak lehetősége van saját digitális portfólió, valamint Europass önéletrajz és motivációs levél létrehozására. 

  Az Europass portál mellett, az öt dokumentumból álló Europass dokumentumcsalád (Europass önéletrajz, Europass-kiegészítőmobilitási igazolvány) segítségével rendszerezhetővé és könnyedén bemutathatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen eredménnyel, milyen készségeket sajátított el és milyen munkatapasztalattal rendelkezik. 

 • Mi az az Europass Portál?

  A 30 nyelven elérhető portál ingyenes és személyre szabott eszköz a tudatos karriertervezésben. Segítségével modern önéletrajzok és motivációs levelek készíthetők, lehetőséget biztosít személyes portfólió kialakítására továbbá segít felmérni a digitális készségek szintjét. Mindezek mellett állás-és tanulmányi lehetőségek keresését is biztosítja, így akár egy kattintással megosztható az Europass profil a leendő munkáltatóval. 

  TOVÁBB A PORTÁLRA!

 • Mire jó az Europass?

  Európa tagállamainak oktatási rendszerei számos szempontból különböznek egymástól: a végzettségek, a szakmai és a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati tudás sok esetben mást takar. Az Európai Bizottság annak érdekében, hogy elősegítse képesítési rendszerek, bizonyítványok és kompetenciák átláthatóságát, és a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2003. decemberében kidolgozta az Europass keretrendszerre vonatkozó javaslatát, amelyről 2004. május 27-28-án az Oktatási, Ifjúsági és Kulturális Miniszterek Tanácsán politikai megállapodás született. Ezt követően 2004. december 15-én megszületett a keretrendszert ténylegesen definiáló európai parlamenti döntés, amely 2005. január 1-jén lépett hatályba.

  Célja kettős: egyrészt segíti a végzettségek elismertetését, ha a pályázó más országban tanult, mint ahol dolgozni vagy tanulni szeretne, másrészt megkönnyíti a munka- és tanulmányi felvételizés/felvételiztetés folyamatát azáltal, hogy a pályázó egy tartalmas és átlátható pályázati anyagot adhat be.

 • Kiknek ajánljuk az Europasst?

  • Munkakeresőknek,
  • Munkáltatóknak,
  • Tanulni vágyóknak és képzési intézményeknek,
  • Olyanoknak, akik itthon tanultak és külföldre készülnek,
  • Olyanoknak, akik külföldön tanultak, de itthon szeretnének tanulni, dolgozni,
  • Szakmai gyakorlatot végzőknek és szakmai gyakorlatot biztosító intézményeknek.
 • Europass-kiegészítő

  1. Hol kell az Europass-kiegészítőt (Europass bizonyítvány-kiegészítőt) igényelni?

  A kiegészítőt a vizsgaszervező intézménynél kell igényelni. Annak jogutód nélküli megszűnése esetén a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal állítja ki az Europass- kiegészítőt. 2023. augusztus 7-től az Europass képesítőbizonyítvány-kiegészítő a Nemzeti Referencia Központ rendszerén keresztül is igényelhető. További részletek ezen az oldalon olvashatók. 

  2. Honnan tudom, hogy melyik intézmény szervezte a vizsgámat?                                          

  A vizsgaszervező megnevezése az eredeti bizonyítványban található: „A……[vizsgaszervező megnevezése]……mellett működő vizsgabizottság előtt szakmai vizsgát tett” szövegrészben, illetve a körpecséten.

  3. Hol találok a képzésemnek megfelelő mintát az Europass-kiegészítőről?

  Az Europass-kiegészítőről minták a Nemzeti Referencia Központ honlapján (nrk.nive.hu), a "Látogatóknak" menüpont alatt találhatók, amelyek között a képzés száma és megnevezése alapján, illetve típusnak megfelelően (Europass bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2001-2005; moduláris bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2006-2012, komplex bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2013-) lehet keresni.

  4. Mi a teendő abban az estben, ha valaki 2005. július 1. előtt szerezte meg a szakképesítését?

  A 2005. július 1. előtt végzettek számára a vizsgaszervező intézmény különeljárás keretében állíthat ki kiegészítőt, ha az adott szakképesítésről az adatok rendelkezésre állnak. Az eljárás megindítása érdekében a vizsgaszervező intézménynél kell jelezni az Europass-kiegészítő iránti igényt. A 2001. előtt végzetteknek nem adható ki a kiegészítő, mivel a kiegészítő tartalma a 2001-ben elfogadott OKJ-s képzésekre vonatkozik.

  5. Mennyibe kerül?

  A dokumentum angol-magyar nyelven igénylés által megszerezhető a kiállító intézménytől térítésmenetesen. Más idegen nyelvű Europass-kiegészítő kiállítási díja 2023. augusztus 7-től 15.000 (tizenötezer) forint/idegen nyelv/bizonyítvány. Kérhető idegen nyelvek: francia, német, olasz, spanyol. 

  6. Ausztriában végeztem tanfolyamot, kaphatok én is Europass-kiegészítőt?

  Az Europass-kiegészítőt abban a szakképzési intézményben kell igényelni, ahol tanulmányait befejezte. Az EU minden országa és további európai országok csatlakoztak a kiegészítő bevezetéséhez, de mindenütt a helyi szabályozáson múlik, hogy mikortól adják ki és milyen feltételekkel.

  7. Mire használható az Europass-kiegészítő?

  Az Europass-kiegészítő felhasználása megegyezik a szaktudást igazoló dokumentumok használatával: küldje el a saját céljainak megfelelő intézménynek. (oktatási intézmény, jelentkezés álláshirdetésre stb.)

  8. Miben más az Europass-kiegészítő, mint a bizonyítvány hivatalos fordítása?

  A kiegészítő sokkal részletesebben mutatja be a szakképesítéseket, mint a bizonyítvány. A tanult tárgyak mellett felsorolja a betölthető foglalkozások körét, és az elsajátított kompetenciákat is.

  9. Az Europass-kiegészítővel biztos, hogy elismerik a szakképesítést külföldön?

  Az Europass dokumentumok ajánlott dokumentumok, a szakképzés elismertetésében segítséget nyújtanak, de elfogadásukra senki nem kötelezhető. A kiegészítő bemutatása nem jelenti a végzettség automatikus elismerését, ez minden esetben az érintett tagállam hatóságán múlik.

  10. Kötelező a használata?

  Nem, de külföldi munkakeresés és oktatási intézménybe való beiratkozás esetén ajánlott. Ajánlott továbbá azoknak is, akik külföldön végezték szakmai tanulmányaikat, s a későbbiekben itthon szeretnének elhelyezkedni.

  11. Szakképzőintézmény dolgozója vagyok. Még sosem hallottam az Europass-kiegészítőről, csak annyit, hogy kötelező kiállítanunk. Mit tegyek?

  Forduljon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Nemzeti Referencia Központjához, illetve tekintse meg honlapjukat, ahol bővebben tájékozódhat az Europass-kiegészítőkről.

  A Nemzeti Referencia Központ elérhetőségei:
  Ügyfélszolgálat: H-P 10.00-14.00
  Telefon: (06) 1 477-5963; (06) 1 477-5964
  E-mailnrk@nive.hu

 • Europass motivációs levél

  1. Hogyan készíthetem el az Europass motivációs levelemet?

  Az Europass motivációs levelet magyarul és több más Európai nyelven az Europass online szerkesztőben lehet elkészíteni ITT.

  2. Milyen nyelven kell kitölteni az Europass motivációs levelet?

  Az Europass motivációs levelet az önéletrajzhoz hasonlóan kell kitölteni, a felhasználáshoz szükséges nyelven.

  3. Az Europass motivációs levél egy kész szöveg, amit minden pályázatra elküldhetek?

  Nem. A pályázók az Europass motivációs levéllel személyre szabható dokumentumot hozhatnak létre azáltal, hogy a szöveg megírásában szabad kezet kapnak, amellett, hogy a felhasználóbarát online kitöltő-felület a levél felépítéséhez, főbb formai és tartalmi elemeihez ad támogatást. A több európai nyelven elérhető programmal mellékleteket is lehet csatolni a kísérőlevélhez, illetve egyéni aláírásokat feltölteni képi formátumban.

 • Europass önéletrajz

  1. Hol kell az önéletrajzot igényelni?

  Az Europass önéletrajz magyarul és az Unió további nyelvein kitölthető az online portálon ITT.

  2. Milyen nyelven kell kitölteni az Europass önéletrajzot?

  Az Europass önéletrajzot a szokványos önéletrajzhoz hasonlóan kell kitölteni, a felhasználáshoz szükséges nyelven. Az Europass önéletrajz az Unió összes hivatalos nyelvén letölthető és kitölthető.

  3. Nem értek a számítógéphez, ezért nem tudom kitölteni. Mit tegyek?

  Az európai uniós információs pontok - mint például közkönyvtárak, Europe Direct Európai Információs Pontok és az Eurodesk hálózat -, munkaügyi központok tudnak segítséget nyújtani a kitöltésben.

  4. Sosem írtam még önéletrajzot, nem tudom hogyan kell. Tudnának segíteni?

  Az EURES Foglalkoztatási Mobilitási Portálja, amely az Európai Unió állásközvetítő intézménye segítséget nyújt ilyen esetekben. Bővebb információ található a honlap "Álláskeresők" menüpontjában. 

  5. Fodrász vagyok és szeretnék az EU-ban dolgozni. Fogok munkát kapni?

  Az Europass nem foglalkozik állásközvetítéssel. Ebben az esetben az EURES-hez, az Unió állásközvetítő intézményéhez kell fordulni. Bővebb információ található a honlap „Álláskeresés” menüpontjában. 

  6. Van litván nyelvű Europass önéletrajz?

  Az Europass önéletrajz formanyomtatvány az Unió összes hivatalos nyelvén letölthető és kitölthető.

  7. Kötelező az Europass önéletrajz használata?

  Az Europass önéletrajz használata nem kötelező, de ajánlott, hiszen uniós szinten egységes ezért a munkáltató, képző intézmény tájékoztatását nagyban megkönnyíti.

  8. PDF formátumban mentettem le az Europass önéletrajzomat, de szeretném újra szerkeszteni. Elölről kell kezdenem a kitöltést?

  Nem feltétlenül. Az Adobe PDF+ Europass XML formátum lehetővé teszi a dokumentumok feltöltését és módosítását a későbbiek folyamán is. Az Europass online szerkesztőben a "Töltse fel az Europass dokumentumot" fülre kattintva az adatok újra elérhetőek lesznek a felületen.

  9. Nem találom az Europass önéletrajzomat a saját számítógépemen. Van arra lehetőség, hogy újra elküldjék? 

  Mivel dokumentumokat és személyes adatokat nem tárolunk az Europass szerveren, ezért azokat nem lehetséges a Nemzeti Europass Központtól újra igényelni. A dokumentumok tárolására a portál "Személyes dokumentumtár" funkciója ad lehetőséget.

  10. Hogyan választhatom ki a nyelvet az Europass önéletrajzomhoz?

  Amennyiben a profil alapján szeretnénk önéletrajzot készíteni (és az magyar nyelvre van állítva), akkor az alapértelmezetten csak magyar nyelven lesz elérhető. A „Profilom” menübe lépve, kiválasztható a „Profil hozzáadása egy másik nyelven” elnevezésű opció, amely lehetővé teszi egy új nyelvű Europass profil létrehozását. Az új nyelvű profil létrehozásakor az adott nyelven elérhetővé válik az önéletrajz azon nyelven való létrehozása is. Magyar nyelvű profilhoz értelemszerűen nem lehet angol nyelvű önéletrajzot társítani, hiszen a profilból is vesz át információkat a kitöltőfelület. Az Europass önéletrajzok és motivációs levelek, valamint a portfólió jelenleg 30 nyelven tölthető ki. 

 • Oklevélmelléklet

  1. 2001 -ben az ELTE BTK-n diplomáztam, hol kaphatok oklevélmellékletet?

  A jogszabályok értelmében az oklevélmellékletet a 2003/2004-es tanévben végzetteknek kell először kiállítani. A 2003/2004-es tanévnél korábban végzettek diplomamellékletének kiadásáról a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Mivel a teljes értékű oklevélmelléklet kiállítása a számítógépes hallgatói nyilvántartórendszer és a kreditrendszerű képzés függvénye, oklevélmellékletet csak akkor érdemes igényelni, ha ezek a feltételek a szóban forgó intézményben adottak.

  2. Németországban jártam egyetemre, kaphatok én is oklevélmellékletet?

  Oklevélmellékletet abban a felsőoktatási intézményben kell igényelni, ahol a tanulmányait befejezte. Az EU minden országa és más országok is csatlakoztak az oklevélmelléklet bevezetéséhez, de mindenütt a helyi szabályozáson múlik, hogy mikortól adják ki, és milyen feltételekkel.

  3. Mennyibe kerül az oklevélmelléklet?

  A 2006. március 1. után képzést kezdők mind a magyar, mind az angol nyelvű oklevélmellékletet ingyen kapják meg. A 2003. július 1-je és 2006. március 1-je között képzést kezdők a magyar nyelvű oklevélmellékletet ingyen, az angol nyelvűt pedig költségtérítés ellenében kérelmezhetik. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben határozzák meg és szabályzatukban rögzítik. Az angol nyelvű oklevélmelléklet áráról tehát abban az intézményben kell érdeklődni, ahol a dokumentum igénylése történik. 

  4. Angliában szeretnék tanulni/dolgozni, kaphatok angol nyelvű oklevélmellékletet?

  Igen, abban az esetben, ha az oklevélmelléklet kiadásáról szóló jogszabály feltételeinek megfelel, vagyis tanulmányait 2003. július 1. után, tehát a 2003/2004-es tanévben fejezte be. Az angol nyelvű oklevélmelléklet egyéb esetben költségtérítéses. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben határozzák meg és szabályzatukban rögzítik.

  5. Az oklevélmelléklettel biztos, hogy elismerik a diplomámat külföldön?

  Nem. Az oklevélmellékletnek nincs jogi hatálya, így nem tartalmazhatja az ekvivalencia, azaz egyenértékűség megállapítását, és nem sugallhatja az elismerés tényét. Az oklevélmellékletnek információs értéke van, amellyel segítheti és megkönnyítheti az elismertetési eljárást.

  6. Miért jobb az oklevélmelléklet, mint a diplomám hivatalos fordítása?

  Mert az oklevélmelléklet sokkal több információt tartalmaz, mint az oklevél. Részletes tájékoztatást nyújt az oklevél tulajdonosának végzettségéről és szakképzettségéről, a tanult tantárgyakról, a megszerzett kreditpontokról, az elért tanulmányi eredményekről, a diplomát kiállító felsőoktatási intézményről, a magyar felsőoktatás rendszeréről, tehát mindarról, amely fontos lehet a munkavállalás és a továbbtanulás szempontjából.

  7. Kötelező az oklevélmelléklet használata?

  Nem kötelező, de hazai és külföldi munkavállalás, valamint továbbtanulás szempontjából egyaránt hasznos lehet.

 • Europass mobilitási igazolvány

  ​1. Hol lehet igényelni az Europass mobilitási igazolványt? 

  Az igazolványt a Nemzeti Europass Központ által üzemeltetett szerkesztőfelületen lehet elkészíteni. A felület használatához nem szükséges regisztráció. A szerkesztőfelület közvetlen elérése: http://europass.tpf.hu/ 

  2. Egyénileg is igényelhető az igazolvány? 

  Igen, de az Erasmus+ szakképzési/köznevelési mobilitás pályázati program esetén a küldő intézmények is kezdeményezhetik a kiállítást. Leginkább egyéb külföldi szakmai gyakorlat vagy tanulmányi mobilitás (pl. Erasmus+ hallgatói ösztöndíj) esetén jellemző az egyéni igénylés. 

  3. Ad az Europass mobilitási igazolvány valamilyen képesítést? 

  Nem. Az igazolvány mobilitási tevékenységet igazoló dokumentum, amely részletezi az ellátott tevékenységeket és az ennek során elsajátított készségeket, kompetenciákat. 

  4. Kell fizetni az Europass mobilitási igazolványért? 

  Nem, az igazolvány önkéntesen és ingyenesen igényelhető a www.europass.tpf.hu online szerkesztőfelületeten. 

  5. Milyen programok keretén belül lehet Europass mobilitási igazolványt kérni? 

  A megvalósuló program az Európai Unió oktatási és képzési programjainak egyike kell, hogy legyen (pl. az Erasmus+ program egyik alprogramja), vagy az útmutatóban felsorolt minőségi kritériumoknak kell eleget tennie. 

  6. Mely országban megvalósuló mobilitás részleteit ismeri el az Europass mobilitási igazolvány? 

  Amennyiben az Európai Unió oktatási és képzési programjai keretében valósul meg a kiutazás, akkor a fogadó ország lehet valamennyi uniós tagállam, a tagjelölt és az EFTA országok mindegyike (Svájc csendestársként vesz/vehet részt az egyes projektekben).

  Az Európai Unió tagállamai: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Luxemburg, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, SzlovéniaEFTA országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc 

  Tagjelölt országok: Albánia, Észak-macedón Köztársaság, Montenegró, Szerbia, Törökország 

  7. Hány mobilitási projekt tartalmát lehet igazolni egy igazolványon belül? 

  Az Europass mobilitási igazolvány egy vagy több mobilitási tevékenység igazolására alkalmas. Az egymást követő mobilitási tevékenységek esetében ugyanazt az Europass mobilitási igazolványt lehet használni. Amennyiben az egymást követő mobilitási tevékenységek nyomon követését különböző küldő intézmények látják el, a kibocsátó intézmény dönti el, hogy ugyanaz az Europass mobilitási igazolvány használható-e, vagy másikra van szükség. 

  8. Milyen nyelven kell kitölteni az igazolványt? 

  Az igazolványt egy vagy több nyelven is, a felek (küldő és fogadó intézmény, illetve a tulajdonos) megállapodásától függően ki lehet tölteni. Célszerű a partnerekkel való közös munkanyelven elkészíteni. 

  9. A diákcsoporttal kiutazó kísérőtanárok kaphatnak mobilitási igazolványt? 

  Nem. Mobilitási igazolványt csak a programban kedvezményezettként megjelölt, az adott szakmai gyakorlatot/tanulmányt teljes egészében végrehajtó, letöltő egyén kaphat. 

  10. A projektben közvetítő intézményként szereplő partner kitöltheti a mobilitási igazolványt? 

  Ez a közvetítő intézmény szerepétől függ. Amennyiben valóban csak közvetítő intézmény, akkor célszerű, hogy a tényleges fogadó intézmény töltse ki az igazolvány releváns részét. Amennyiben viszont a közvetítő intézmény is megfelelő rálátással rendelkezik a programra, teljes egészében ismeri a szakmai gyakorlat/tanulmány tartalmát és információval rendelkezik a konkrét megvalósulásról, akkor kitöltheti az igazolványt. Ebben az esetben azt fontos figyelembe venni, hogy az igazolványban megjelölt és a dokumentumot hitelesítő referencia személy és intézmény valóban tudjon információkkal szolgálni a megvalósult programról. 

  11. Hol kaphatok segítséget az igazolvány kitöltéséhez? 

  A kitöltéshez az Europass mobilitási igazolvány magyarországi kibocsátását koordináló Tempus Közalapítvány - Nemzeti Europass Központtól kérhető segítség ezen a linken.  

 • Végzettségek elismertetése

  A munkakörökkel kapcsolatos szakmai elvárások országonként és cégenként eltérőek. A tagországokban jellemző szakmai követelményekről a külföldi végzettségek elismeréséről az adott ország ENIC-NARIC irodájánál kérhetnek segítséget az érdeklődők. Az irodák elérhetőségei itt találhatóak. 

  Arról, hogy a végzettséget az adott tagországban hogyan és milyen feltételek mentén ismerik el, érdemes először itt érdeklődni. Az ENIC-NARIC segítségnyújtó központok útmutatást adnak a végzettségek az adott országokon belüli elismertetését illetően. A segítségnyújtó központok elérhetőségei országok szerinti bontásban IDE kattintva érhetők el. 

  Magyar Ekvivalencia és Információs Központ 

  Az ENIC-NARIC hálózat magyarországi képviselője az Oktatási Hivatal főosztálya. A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (MEIK) legfontosabb feladatai közé tartozik a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerése és az ezzel kapcsolatos információnyújtás, illetve a különféle elismertetési eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatás. A MEIK mindezek mellett segítségnyújtó központ is. A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja elérhető az alábbi linken

  Europass - A végzettségek elismertetésének további támogatása 

  Diplomák és oklevelek: Europass oklevélmelléklet 

  Bizonyítványok: Europass-kiegészítő 

  Az Europass oklevélmelléklet, illetve az Europass-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti oklevelet, bizonyítványt, de kiegészíti a hivatalos oklevelekben, diplomákban, illetve bizonyítványokban található információkat, ezzel segítve a kibocsátó országon kívüli munkáltatókat vagy intézményeket azok megértésében! Az Europass dokumentumok nem jelentik a végzettség automatikus elismerését! 

  Az oklevélmellékletnek információs értéke van, amely segítheti és megkönnyítheti az elismerés menetét, azonban nincs jogi hatálya, így nem tartalmazhatja az ekvivalencia, az egyenértékűség megállapítását és nem sugallhatja az elismerés tényét.  • Az Europass portál használata

  1. Hogyan hozható létre Europass profil?

  Profilt, vagy e-portfóliót csak regisztrált felhasználóknak van lehetőségük létrehozni. Ajánlott, de nem kötelező a regisztráció akkor, ha csak önéletrajzot vagy motivációs levelet szeretnénk létrehozni. Azonban ahhoz, hogy a profilt még sokáig lehessen használni a tárolt adatokkal, és a dokumentumok is bármikor elérhetőek legyenek, regisztráció szükséges, ugyanis a rendszer a vendégfelhasználóként megadott adatokat 48 óra eltelte után törli.

  A regisztráció megkezdéséhez a sárga hátterű „Ingyenes porfólió létrehozása” gombra kell kattintani! 

  A képernyőn ezután jelenik meg a bejelentkezési opciókat kínáló ablak, ahol választani lehet a felhasználói módok közül. Az első lehetőséget érdemes választani az Europass szolgáltatások teljeskörű használatához!


  2. Az EU-Login belépés menete

  Ahhoz, hogy regisztrálni lehessen az Europass portálra, előbb létre kell hozni egy EU log-in fiókot, ami az Európai Bizottság által működtetett felhasználói felület. Ehhez szükséges a felhasználó neve, e-mail címe, és egy erős jelszó. Ezután a megadott e-mail címre elküldött visszaigazoló levélben a hitelesítő linkre kattintva lehet aktiválni a profilt. Ezek utána a lépések után már el is lehet kezdeni használni az Europass szolgáltatásokat. A továbbiakban, ha már rendelkezünk visszaigazolt profillal, minden bejelentkezéskor meg kell adni a bejelentkezési adatokat, de az eID is egy opció. 

  A belépést követően az oldal automatikusan átirányít a személyes Europass profilra, ahol hozzá lehet látni a dokumentumok létrehozásához vagy módosításához.

  3. Az Europass profil

  Regisztrált Europass profillal számos extra funkcióhoz lehet hozzáférni, amelyek segítségül szolgálhatnak az álláskeresésben vagy továbbtanulásban. A különböző opciók mind az „Europass profilom” fülre kattintva böngészhetők, ahol megtalálható a dokumentumtár, a bemutatkozás és a különböző egyénileg megadott preferenciák összessége is. Itt lehet hozzáférni a korábban elkészített önéletrajzokhoz vagy motivációs levelekhez is, feltölteni információval a profilt, illetve böngészgetni a javasolt készségek vagy érdeklődési körök között, hogy még informatívabb legyen az elkészített portfólió.  4. Hogyan lehet törölni az Europass profilt?

  Europass profilodat minden adattal és feltöltött dokumentummal egyetemben pár egyszerű lépésben törölni lehet. A „Saját magam” fülön található „saját profil” menüpontban ki kell választani a jobb felső sarokban lévő „beállítások” opciót.

  ​A felkínált lehetőségek közül „Fiókbeállítások” opcióra, majd tovább a „szerkesztés” gombra kell kattintani annál a profilnál, amelyiket törölni szeretnénk. Ebben a menüpontban EU-Login profilban is módosításokat lehet végezni, illetve annak saját felületén törölhető az Europass profilhoz tartozó Login fiók is.

  5. Sorrendváltoztatás a portálon

  Az önéletrajzban szereplő adatok könnyedén megváltoztathatók a portálon, regisztrált felhasználóként. Ehhez először létre kell hozni az online szerkesztőfelületen egy önéletrajzot. Ezzel kapcsolatban több információ ITT található. 

  Regisztráció és bejelentkezés után a „saját magam” gombra kattintva megjelenik a személyes profil. Itt a bal oldali menüsávban, a „teljes profil megtekintése” lehetőséget választását követően a korábban megadott adatok jelennek meg. A képen látható módon fel és le nyilak jelennek meg. Ezek segítségével az önéletrajzban szereplő adatok sorrendje tetszés szerint változtatható. 


  Ezt követően a „Saját magam” majd „Europass profilom” menüpontokra kattintva érhető el újra a személyes profil. A bal oldali menüsorban az „önéletrajz létrehozása” majd „profil alapján” gombra való kattintást követően kiválaszthatók az új önéletrajzban megadni kívánt adatok. Az összes adat kijelöléséhez elég a „teljes profil kiválasztása” opciót választani.