Gyakori kérdések

 • Mi az Europass?

  Az Europass a végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát támogató egységes rendszer, amelynek alapja az ún. Europass portfólió. Az Europass portfólió egy személyi dokumentumcsomag, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak végzettségeik, oktatásban és képzésben szerzett kompetenciáik elismertetésére, munkavállalás esetén a munkaadók tájékoztatására Európában. A keretrendszer létrehozásának a célja, hogy összefogja ezen dokumentumok kezelésére, népszerűsítésére és kiadására vonatkozó erőforrásokat, így nagyobb hatékonyságot és célszerűséget biztosítva a dokumentumok széles körű alkalmazásának.

  Az öt dokumentumból álló Europass dokumentumcsalád (Europass önéletrajz, motivációs levél, mobilitási igazolvány, bizonyítvány-kiegészítő és oklevélmelléklet) segítségével rendszerezhetővé és könnyedén bemutathatóvá válik, hogy tulajdonosa mit tanult, milyen eredménnyel, milyen készségeket sajátított el és milyen munkatapasztalattal rendelkezik. 

 • Mi az Europass Portál?

  Az új Europass Portál lehetőséget nyújt a felhasználónak,hogy minden tanulmánnyal és munkával kapcsolatos dokumentumot egy helyentároljanak. Ide tartoznak a portálon kitölthető Europass dokumentumok, mintpéldául az Europass önéletrajz és motivációs levél, de bizonyítványok,oklevelek és diplomák is tárolhatók ezen a felületen. Az Europass portál azEU-login használatával a belépést követően egyszerűen, ingyenesen, 29 nyelvenelérhető. A portál nem csak dokumentumok tárolására, hanem külföldimunkalehetőségek, valamint kurzusok keresésére is használható. A portálkitöltésekor megadott érdeklődési körök alapján a felhasználó egyszerűenmegtalálhatja a számára tökéletes lehetőségeket Európa-szerte.

  A portál elérése: www.europass.eu 

 • Mire jó az Europass?

  Az egységes Európa tagállamainak az oktatási rendszereiszámos szempontból különböznek egymástól: a végzettségek, a szakmai és ahozzájuk kapcsolódó gyakorlati tudás sok esetben mást és mást takar. Az EurópaiBizottság annak érdekében, hogy elősegítse képesítési rendszerek,bizonyítványok és kompetenciák átláthatóságát, a tagállamok közöttimunkavállalási és tanulmányi célú mobilitást, 2003. decemberében kidolgozta azEuropass keretrendszerre vonatkozó javaslatát, amelyről 2004. május 27-28-án azOktatási, Ifjúsági és Kulturális Miniszterek Tanácsán politikai megállapodásszületett. Ezt követően 2004. december 15-én megszületett a keretrendszertténylegesen definiáló európa parlamenti döntés, amely 2005. január 1-jén lépetthatályba.

  Céljuk kettős: egyrészt segítik a végzettségekelismertetését, ha a pályázó más országban tanult, mint ahol dolgozni vagytanulni szeretne, másrészt megkönnyítik a munka- és tanulmányifelvételizés/felvételiztetés folyamatát azáltal, hogy a pályázó egy tartalmasés átlátható pályázati anyagot adhat be.

 • Kiknek ajánljuk az Europasst?

  • Munkakeresőknek,
  • Munkáltatóknak,
  • Tanulni vágyóknak és képzési intézményeknek,
  • Olyanoknak, akik itthon tanultak és külföldrekészülnek,
  • Olyanoknak, akik külföldön tanultak, de itthonszeretnének tanulni, dolgozni,
  • Szakmai gyakorlatot végzőknek és szakmaigyakorlatot biztosító intézményeknek.
 • Bizonyítvány-kiegészítő

  1. Hol kell a bizonyítvány-kiegészítőt kérni?

  A bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező intézménynél kell igényelni. Annak jogutód nélküli megszűnése esetén a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal állítja ki az Europass bizonyítvány- kiegészítőt.

  2. Honnan tudom, hogy melyik intézmény szervezte a vizsgámat?                                          

  A vizsgaszervező megnevezése az eredeti bizonyítványban található:„A……[vizsgaszervező megnevezése]……mellett működő vizsgabizottság előtt szakmai vizsgát tett” szövegrészben, illetve a körpecséten.

  3. Hol találok a képzésemnek megfelelő mintát a bizonyítvány-kiegészítőről?

  Az Europass bizonyítvány-kiegészítőről mintákat a Nemzeti Referencia Központ honlapján (nrk.nive.hu), a "Látogatóknak" menüpont alatt találhat, amelyek között a képzés száma és megnevezése alapján, illetve típusnak megfelelően (Europass bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2001-2005; moduláris bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2006-2012, komplex bizonyítvány-kiegészítők megtekintése 2013-) kereshet.

  4. Mit kell tennem, ha 2005. július 1. előtt szereztem szakképesítést?

  A 2005. július 1. előtt végzettek számára a vizsgaszervező intézmény különeljárás keretében állíthat ki bizonyítvány-kiegészítőt, ha az adott szakképesítésről az adatok rendelkezésre állnak. Az eljárás megindítása érdekében a vizsgaszervező intézménynél kell jelezni a bizonyítvány-kiegészítő iránti igényt. A 2001. előtt végzetteknek nem adható ki a bizonyítvány-kiegészítő, mivel a bizonyítvány-kiegészítő tartalma a 2001-ben elfogadott OKJ-s képzésekre vonatkozik.

  5. Mennyibe kerül?

  Az Europass bizonyítvány- kiegészítő kiállítási díja 2020. évben 8050 Ft/idegen nyelv/bizonyítvány. Kérhető idegen nyelvek: francia, német, olasz, spanyol.

  6. Ausztriában végeztem tanfolyamot, kaphatok én is bizonyítvány-kiegészítőt?

  Bizonyítvány-kiegészítőt abban a szakképzési intézményben kell kérnie, ahol tanulmányait befejezte. Az EU minden országa és további európai országok csatlakoztak a bizonyítvány-kiegészítő bevezetéséhez, de mindenütt a helyi szabályozáson múlik, hogy mikortól adják ki és milyen feltételekkel.

  7. Mit csináljak a bizonyítvány-kiegészítőmmel?

  Az Europass bizonyítvány-kiegészítő felhasználása megegyezik a szaktudást igazoló dokumentumok használatával: küldje el a saját céljainak megfelelő intézménynek. (oktatási intézmény, jelentkezés álláshirdetésre stb.)

  8. Miben más az Europass bizonyítvány-kiegészítő, mint a bizonyítványom hivatalos fordítása?

  A bizonyítvány-kiegészítő sokkal részletesebben mutatja be a szakképesítéseket, mint a bizonyítvány. A tanult tárgyak mellett felsorolja a betölthető foglalkozások körét, és az elsajátított kompetenciákat is.

  9. Az Europass bizonyítvány-kiegészítővel biztos, hogy elismerik a szakképesítésemet külföldön?

  Az Europass dokumentumok ajánlott dokumentumok, a szakképzés elismertetésében segítséget nyújtanak, de elfogadásukra senki nem kötelezhető. A bizonyítvány-kiegészítő bemutatása nem jelenti a végzettség automatikus elismerését, ez minden esetben az érintett tagállam hatóságán múlik.

  10. Kötelező a használata?

  Nem, de külföldi munkakeresés és oktatási intézménybe való beiratkozás esetén ajánlott. Ajánlott továbbá azoknak is, akik külföldön végezték szakmai tanulmányaikat, s a későbbiekben itthon szeretnének elhelyezkedni.

  11. OKJ-s képzéseket oktató intézmény dolgozója vagyok. Még sosem hallottam az Europass bizonyítvány-kiegészítőről, csak annyit, hogy kötelező kiállítanunk. Mit tegyek?

  Forduljon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Nemzeti Referencia Központjához, illetve fel a honlapját, ahol bővebben tájékozódhat az Europass bizonyítvány-kiegészítőkről.

  A Nemzeti Referencia Központ elérhetőségei:
  Ügyfélszolgálat: H-P 10.00-14.00
  Telefon: (06) 1 477-5963; (06) 1 477-5964
  E-mailnrk@nive.hu

 • Europass motivációs levél

  1. Hogyan készíthetem el az Europass motivációs levelemet?

  Az Europass motivációs levelet magyarul és több más Európai nyelven az Europass online szerkesztőben készítheti el ITT.

  2. Milyen nyelven kell kitölteni az Europass motivációs levelet?

  Az Europass motivációs levelet az önéletrajzhoz hasonlóan kell kitölteni, a felhasználáshoz szükséges nyelven.

  3. Az Europass motivációs levél egy kész szöveg, amit minden pályázatra elküldhetek?

  Nem. A pályázók az Europass motivációs levéllel személyre szabható dokumentumot hozhatnak létre azáltal, hogy a szöveg megírásában szabad kezet kapnak, amellett, hogy a felhasználóbarát online kitöltő-felület a levél felépítéséhez, főbb formai és tartalmi elemeihez ad támogatást. A több európai nyelven elérhető programmal mellékleteket is csatolhatunk kísérőlevelünkhöz, illetve feltölthetjük aláírásunkat is képi formátumban.

 • Europass önéletrajz

  1. Hol kell az önéletrajzot igényelni?

  Az Europass önéletrajz magyarul és az Unió egyéb nyelvein kitölthető az online portálon ITT.

  2. Milyen nyelven kell kitölteni az Europass önéletrajzot?

  Az Europass önéletrajzot a szokványos önéletrajzhoz hasonlóan kell kitölteni, a felhasználáshoz szükséges nyelven. Az Europass önéletrajz formanyomtatvány az Unió összes hivatalos nyelvén letölthető és kitölthető.


  3. Nem értek a számítógéphez, ezért nem tudom kitölteni. Mit tegyek?

  Az európai uniós információs pontok - mint például közkönyvtárak,  Europe Direct Európai Információs Pontok és az Eurodesk hálózat -, munkaügyi központok tudnak segítséget nyújtani a kitöltésben.


  4. Sosem írtam még önéletrajzot, nem tudom hogyan kell. Tudnának segíteni?

  Tekintse meg az EURES Foglalkoztatási Mobilitási Portálját, amely az Európai Unió állásközvetítő intézménye. Látogasson el a "Munkakeresők" menüpontba.


  5. Fodrász vagyok és szeretnék az EU-ban dolgozni. Fogok munkát kapni?

  Az Europass nem foglalkozik állásközvetítéssel. Forduljon az EURES-hez, az Unió állásközvetítő intézményéhez. Látogasson el az "Álláskeresés" menüpontba.


  6. Van litván nyelvű Europass önéletrajz?

  Az Europass önéletrajz formanyomtatvány az Unió összes hivatalos nyelvén letölthető és kitölthető.


  7. Kötelező az Europass önéletrajz használata?

  Az Europass önéletrajz használata nem kötelező, de ajánlott, hiszen az uniós szinten egységes formanyomtatvány a munkáltató, képző intézmény tájékoztatását nagyban megkönnyíti.

  8. PDF formátumban mentettem le az Europass önéletrajzomat, de szeretném újra szerkeszteni. Elölről kell kezdenem a kitöltést?

  Nem feltétlenül. Az Adobe PDF+ Europass XML fomrátum lehetővé teszi, hogy feltöltse és módosítsa dokumentumait a későbbiek folyamán is. Lépjen be az Europass online szerkesztőbe, kattintson a "Töltse fel az Europass dokumentumot" gombra és adatai újra elérhetőek lesznek a felületen.


  9. Nem találom az Europass önéletrajzomat a saját számítógépemen. Van arra lehetőség, hogy újra elküldjék

  Mivel dokumentumait és adatait nem átroljuk az Europass szerveren, ezért azt nem lehetséges a Nemzeti Europass Központtól újra igényelni.

 • Oklevélmelléklet

  1. 2001 -ben az ELTE BTK-n diplomáztam, hol kaphatok oklevélmellékletet?

  A jogszabályok értelmében az oklevélmellékletet a 2003/2004-es tanévben végzetteknek kellett először kiállítani. A 2003/2004-es tanévnél korábban végzettek diplomamellékletének kiadásáról a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Mivel a teljes értékű oklevélmelléklet kiállítása a számítógépes hallgatói nyilvántartórendszer és a kreditrendszerű képzés függvénye, oklevélmellékletet csak akkor érdemes igényelni, ha ezek a feltételek az adott intézményben adottak.

  2. Németországban jártam egyetemre, kaphatok én is oklevélmellékletet?

  Oklevélmellékletet abban a felsőoktatási intézményben kell kérnie, ahol tanulmányait befejezte. Az EU minden országa és további európai országok csatlakoztak az oklevélmelléklet bevezetéséhez, de mindenütt a helyi szabályozáson múlik, hogy mikortól adják ki és milyen feltételekkel.

  3. Mennyibe kerül az oklevélmelléklet?

  A 2006. március 1.  után képzést kezdők mind a magyar, mind az angol nyelvű oklevélmellékletet ingyen kapják meg. A 2003. július 1-je és 2006. március 1-je között képzést kezdők a magyar nyelvű oklevélmellékletet ingyen, az angol nyelvűt pedig költségtérítés ellenében kérelmezhetik. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben határozzák meg és szabályzatukban rögzítik. Az angol nyelvű oklevélmelléklet áráról tehát abban az intézményben kell érdeklődni, ahol a dokumentum igénylése történik.

  4. Angliában szeretnék tanulni/dolgozni, kaphatok angol nyelvű oklevélmellékletet?

  Igen, abban az esetben, ha az oklevélmelléklet kiadásáról szóló jogszabály feltételeinek megfelel, vagyis tanulmányait 2003. július 1. után, tehát a 2003/2004-es tanévben fejezte be. Az angol nyelvű oklevélmelléklet költségtérítéses. A költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben határozzák meg és szabályzatukban rögzítik.


  5. Az oklevélmelléklettel biztos, hogy elismerik a diplomámat külföldön?

  Nem. Az oklevélmellékletnek nincs jogi hatálya, így nem tartalmazhatja az ekvivalencia, az egyenértékűség megállapítását és nem sugallhatja az elismerés tényét. Az oklevélmellékletnek információs értéke van, amellyel segítheti és megkönnyítheti az elismertetési eljárást.


  6. Miért jobb az oklevélmelléklet, mint a diplomám hivatalos fordítása?

  Mert az oklevélmelléklet sokkal több információt tartalmaz, mint az oklevél. Részletes tájékoztatást nyújt az oklevél tulajdonosának végzettségéről és szakképzettségéről, a tanult tantárgyakról, a megszerzett kreditpontokról, az elért tanulmányi eredményekről, a diplomát kiállító felsőoktatási intézményről, a magyar felsőoktatás rendszeréről, tehát mindarról, amely fontos lehet a munkavállalás és a továbbtanulás szempontjából.


  7. Kötelező az oklevélmelléklet használata?

  Nem kötelező, de hazai és külföldi munkavállalás, valamint továbbtanulás szempontjából egyaránt hasznos lehet.

 • Mobilitási igazolvány

  1. Hol lehet beszerezni az Europass mobilitási igazolványt?

  Az igazolványt a Nemzeti Europass Központnál, azaz Magyarországon a Tempus Közalapítványnál lehet igényelni.


  2. Igényelhető-e az igazolvány egyénileg?

  Az Erasmus+ szakképzési mobilitás pályázati program esetén a küldő intézménynek kell benyújtania az igénylést az egyén nevében. Más külföldi szakmai gyakorlat, vagy tanulmány (pl. Erasmus+ hallgatói ösztöndíj) esetében egyénileg kérheti az igazolvány kiadását.


  3. Ad-e az Europass mobilitási igazolvány valamilyen képesítést?

  Nem. Az igazolvány mobilitási tevékenységet igazoló dokumentum, amely részletezi az ellátott tevékenységeket és az ennek során elsajátított készségeket, kompetenciákat.


  4. Kell-e fizetni az Europass mobilitási igazolványért?

  Nem, az igazolvány ingyenesen igényelhető.


  5. Milyen programok keretén belül lehet Europass mobilitási igazolványt kérni?

  A megvalósuló program az Európai Unió oktatási és képzési programjainak egyike kell hogy legyen (pl. az Erasmus+ program egyik alprogramja), vagy az útmutatóban felsorolt minőségi kritériumoknak kell eleget tennie.


  6. Mely országban megvalósuló mobilitás részleteit ismeri el az Europass mobilitási igazolvány?

  Amennyiben az Európai Unió oktatási és képzési programjai keretében valósul meg a kiutazás, akkor a fogadó ország lehet valamennyi uniós tagállam, a tagjelölt és az EFTA országok mindegyike (Svájc csendestársként vesz/vehet részt az egyes projektekben).

  • Az Európai Unió 28 tagállama:Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Luxemburg, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia;
  • EFTA országok: Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc
  • Tagjelölt országok:Törökország

  7. Hány mobilitási projekt tartalmát lehet igazolni egy igazolványon belül?

  Az Europass mobilitási igazolvány egy vagy több mobilitási tevékenység igazolására alkalmas. Az egymást követő mobilitási tevékenységek esetében ugyanazt az Europass mobilitási igazolványt lehet használni. Amennyiben az egymást követő mobilitási tevékenységek nyomon követését különböző küldő intézmények látják el, a kibocsátó intézmény dönti el, hogy ugyanaz az Europass mobilitási igazolvány használható-e, vagy másikra van szükség.


  8. Milyen nyelven kell kitölteni az igazolványt?

  Az igazolványt egy vagy több nyelven is, a felek (küldő és fogadó intézmény, illetve a tulajdonos) megállapodásától függően, ki lehet tölteni. Célszerű az 1-4. táblázatokat a küldő intézmény nyelvén, míg az 5.a / 5.b táblázatokat a fogadó intézmény nyelvén elkészíteni. A könnyebb érthetőség érdekében pedig a táblázatok lefordíthatók a másik nyelvre vagy egy harmadik, széles körben elterjedt nyelvre.


  9. A diákcsoporttal kiutazó kísérőtanárok kaphatnak-e mobilitási igazolványt?

  Nem. Mobilitási igazolványt csak a programban kedvezményezettként megjelölt, az adott szakmai gyakorlatot/tanulmányt teljes egészében végrehajtó, letöltő egyén kaphat.


  ​10. A projektben közvetítő intézményként szereplő partner kitöltheti-e a mobilitási igazolványt?

  Ez a közvetítő intézmény szerepétől függ. Amennyiben valóban csak közvetítő intézmény, akkor célszerű, hogy a tényleges fogadó intézmény töltse ki az igazolvány releváns részét. Amennyiben viszont a közvetítő intézmény is megfelelő rálátással rendelkezik a programra, teljes egészében ismeri a szakmai gyakorlat/tanulmány tartalmát és információval rendelkezik a konkrét megvalósulásról, akkor kitöltheti az igazolványt. Azt fontos ebben az esetben figyelembe venni, hogy az igazolványban megjelölt és a dokumentumot hitelesítő referencia személy és intézmény valóban tudjon információkkal szolgálni a megvalósult programról.


  11. Hol kaphatok segítséget az igazolvány kitöltéséhez?

  A kitöltéshez az Europass mobilitási igazolvány magyarországi kibocsátását koordináló Tempus Közalapítványtól kérhető segítség:

  Tempus KözalapítványTempus Közalapítvány
  Cím: 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.
  Levélcím: 1438 Budapest, Pf. 508.
  Tel.: (06) 1 236-50-50 
  Fax: (06) 1 239-1329
  E-mail: europass@tpf.hu
  Internet: www.tka.hu

 • Végzettségek elismertetése

  A munkakörökkel kapcsolatos szakmai elvárások országonként és cégenként eltérőek. A tagországokban jellemző szakmai követelményekről a külföldi végzettségek elismeréséről az adott ország ENIC-NARIC irodájánál kérhetnek segítséget az érdeklődők. Az irodák elérhetőségei itt  találhatók.

  Arról, hogy a végzettséget az adott tagországban hogyan és milyen feltételek mentén ismerik el érdemes először itt érdeklődni. Az ENIC-NARIC segítségnyújtó központok útmutatást adnak a végzettségek az adott országokon belüli elismertetését illetően. A segítségnyújtó központok elérhetőségeit országok szerinti bontásban, IDE  kattintva tudja elérni.


  Magyar Ekvivalencia és Információs Központ

  Az ENIC-NARIC hálózat magyarországi képviselője az Oktatási Hivatal főosztálya. A Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (MEIK) legfontosabb feladatai közé tartozik a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerése és az ezzel kapcsolatos információnyújtás, illetve a külfönféle elismertetési eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatás. A MEIK mindezek mellett segítségnyújtó központ is. Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapja elérhető az alábbi linken.

  Europass - A végzettségek elismertetésének további támogatása

  Diplomák és oklevelek: Europass oklevélmelléklet (új honlapon belülit kell majd linkelni!)

  Bizonyítványok: Europass bizonyítvány-kiegészítő (új honlapon belülit kell majd linkelni!)

  Az Europass oklevélmelléklet illetve az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti oklevelet, bizonyítványt, de kiegészíti a hivatalos oklevelekben, diplomákban illetve bizonyítványokban található információkat, ezzel segítve a kibocsátó országon kívüli munkáltatókat vagy intézményeket azok megértésében! Az Europass dokumentumok nem jelentik a végzettség automatikus elismerését!

   Az oklevélmellékletnek információs értéke van, amely segítheti és megkönnyítheti az elismerés menetét, azonban nincs jogi hatálya, így nem tartalmazhatja az ekvivalencia, az egyenértékűség megállapítását és nem sugallhatja az elismerés tényét.