Az Europass már az iskolában is segíti a karrierépítést!


Az Europass portál számos ingyenes szolgáltatással támogatja a diákok fejlődését, illetve a munkakereséshez és tanulmányi lehetőségek megtalálásához is hozzájárul.

  • Az Europass portálon az álláskeresők és tanulni vágyók  strukturáltan rögzíthetik és rendszerezhetik készségeiket, kompetenciáikat és szakmai tapasztalataikat saját digitális portfólióikban.
  • Az Europass önéletrajz és motivációs levél többféle minta felhasználásával is elkészíthető, és az egyéb dokumentumokkal együtt - oklevelek, bizonyítványok vagy referencialevelek - biztonságosan tárolhatók a platform digitális dokumentumtárában.
  • A felületen állások, illetve tanulmányi kurzusok között is lehet böngészni Európa-szerte, melyekre a rendszer magától is képes felhívni a felhasználó figyelmét a megadott készségek és érdeklődési körök alapján. 
  • A felület, mely könnyen kezelhető módon járul hozzá egy jó pályázati anyag összeállításához, a pályakezdők elindulását és a hosszú távú karrierépítést egyaránt támogatja.

Az Europass hasznos lehet:

Diákoknak,

  • akik saját portfóliójuk megalkotásával tapasztalataikat, tanulmányaikat, készségeiket és erősségeiket rendszerezhetik, majd ezeknek megfelelően karriercéljaik is elkezdhetnek formát ölteni. 
  • Mindez hozzájárul ahhoz, hogy olyan képzést, illetve szakirányt/pályát válasszanak, ahol valóban kihasználhatják képességeiket, és ahol ki tudnak teljesedni.
  •  Ha a felhasználó már tisztában van saját céljaival, rögtön kereshet is hozzá illő tanulmányi vagy munkalehetőségeket az Europass portálon

Oktatóknak,

  • akik az Europass dokumentumai és szolgáltatásai, illetve a felületen található információk révén megismerhetik a különböző országok képzési és képesítési rendszereit. 
  • A bizonyítvány-kiegészítő, oklevélmelléklet, illetve mobilitási igazolvány dokumentumok kiállításával az intézmények további támogatást nyújthatnak diákjaiknak, ezáltal megkönnyíthetik végzettségeik és tapasztalataik elismertetését itthon és külföldön egyaránt. 
  • A jövőben arra is lehetőséget kínál az Europass, hogy az intézmények online hitelesíthessék az általuk kiállított hivatalos dokumentumokat. 

Módszertani segédlet szakképzésben oktatók számára: 

Az Europass módszertani segédletet is kínál szakképzésben oktatók számára. Ezen módszertani anyagok osztályfőnöki óra vagy egyéb foglalkozás keretében használhatók fel. A foglalkozás célja, hogy a diákok felmérjék milyen tapasztalatot szereztek a külföldi mobilitás során, és képet kapjanak arról, hogyan tudják ezen tapasztalatokat kamatoztatni a munkakeresés során. 

1. Tanári útmutató

2. Visszapillantó melléklet

3. Béna Benő CV melléklet

4. Tóth Albert CV melléklet

5. Tóth Albert motivációs levél melléklet

6. Eurodesk prezentáció 

7. Europass interaktív prezentáció

8. Europass angol nyelvű interaktív prezentáció

FIGYELEM! A fenti 8 elem mind ugyanazon módszertani segédlet elemei! 

Tanári óraterv általános iskolai foglalkozásokhoz: 

Europass óraterv, játékos foglalkozás segédanyag pedagógusok számára. A foglalkozás legfőbb célja, hogy megismertesse a tanulókat az önéletrajzzal, annak funkciójával, céljával, felhasználhatóságával, főbb tartalmi elemeivel.t

Tanári útmutató - bevezetés az önéletrajz írás világába - játékos feladatok általános iskolásoknak

Emellett elérhető az ingyenes Karriertervezés az iskolában című kiadvány is, amely tanároknak nyújt módszertani segédleteket, gyakorlatokat, amelyek segítik a diákok munkaerőpiacra való felkészülését. 

További Europass tartalmak és szolgáltatások: 

Europass portál      Letölthető ingyenes Europass kiadványok   

Álláskereső kisokos       Ingyenes szolgáltatások