Az Europass felületén a felhasználók a tapasztalataiknak, végzettségeiknek, érdeklődési köreiknek és készségeiknek leginkább megfelelő álláslehetőségek között böngészhetnek Európa-szerte. A portálba épített keresőfunkció segítségével országok, kulcsszavak és más szűrők alkalmazásával is megtalálhatók a legideálisabb pozíciók. Ezen felül a rendszer a portfólió és a beállított érdeklődési kör alapján, személyre szabott munkalehetőségeket is ajánl a kitöltőknek.

A javaslatokat minden felhasználó a Saját oldalam felületen érheti el. Azokat, amelyek felkeltik a figyelmét, el is mentheti a ‘kedvencek’ közé, ha később esetleg visszatérne hozzájuk, és létrehozná az adott pozíció megpályázásához illő önéletrajzát és motivációs levelét. Amennyiben újabb érdeklődési köröket és készségeket rögzít a profiljában, a rendszer ezeknek megfelelően további álláslehetőségeket fog javasolni a számára.

Azokat az ajánlatokat, amelyeket a felhasználó nem tart érdekesnek, egy kattintással törölheti saját oldaláról. Ha pedig valaki egyáltalán nem szeretne személyre szóló javaslatokat kapni, a Beállítások menüben kikapcsolhatja ezt a funkciót.

Az Europass portálon kereshető állások az Európai Foglalkoztatási Szolgálattal (EURES) való együttműködés révén érhetők el. Ez a hálózat garantálja, hogy a felhasználók kizárólag ellenőrzött és biztonságos munkalehetőségekkel találkozhassanak a felületen.