Az Europass felületén a felhasználók Európa-szerte elérhető tanulmányi kurzusokat is kereshetnek. Ezt kétféle módon is megtehetik. Egyrészt kiválaszthatják, melyik országon belül érdeklődnek képzések után, majd különféle paraméterek és kulcsszavak megadásával szűkíthetik a tanulmányi területet is. A rendszer ezeknek megfelelően szűri az összes elérhető lehetőséget, így az érdeklődők könnyedén megtalálhatják a számukra megfelelő kurzusokat.

Másrészt, az Europass felületén mindenki rögzítheti saját készségeit és érdeklődési köreit, a rendszer pedig ezek, valamint a profil egyéb beállításai alapján személyre szólóan válogatja ki az elérhető tanulmányi/képzési lehetőségek közül azokat, amelyek megfelelnek a kritériumoknak.

A javaslatokat minden felhasználó Saját oldalam felületen érheti el. Azokat, amelyek felkeltik a figyelmét, el is mentheti a ‘kedvencek’ közé, ha később esetleg visszatérne hozzájuk, és létrehozná a pályázáshoz szükséges önéletrajzát és motivációs levelét. Amennyiben újabb érdeklődési köröket és készségeket rögzít a profiljában, a rendszer ezeknek megfelelően további tanulmányi/képzési lehetőségeket fog javasolni a számára.

Azokat az ajánlatokat, amelyeket a felhasználó nem tart érdekesnek, egy kattintással törölheti saját oldaláról. Ha pedig valaki egyáltalán nem szeretne személyre szóló javaslatokat kapni, a Beállítások menüben kikapcsolhatja ezt a funkciót.

Az Europass portálon kereshető tanulmányi/képzési lehetőségek közzétételét az egyes országok külön felügyelik, garantálva hogy a felhasználók kizárólag ellenőrzött és biztonságos lehetőségekkel találkozhassanak a felületen.